Motomed

MOTOMED– Motion, muskelkraft och avslappning för ben och armar

Föreningen har två MOTOMED-träningsapparater, de lånas ut till föreningens medlemmar för en månad i taget. Med apparaten kan både ben och överkropp tränas. Den är utrustad med motor som vid behov underlättar rörelserna, t.ex om de egna krafterna inte räcker till eller för att köra avslappningsekvenser för styva benmuskler. Användningen av MOTOMED underlättas av att den är utrustad med tydligt märkta tryckknappar som styr apparatens funktioner.  

Du kan använda Motomed cykeln sittande på en vanlig stol eller i en rullstol. Det är bra att sätta stolen mot en vägg så att att stolen inte stjälper bakåt medan du trampar. Du kan aktivt trampa och samtidigt lägga märke till om båda benen arbetar med samma muskelstyrka. Försök, om möjligt, att trampa symmetriskt med båda benen. Från displayen kan du bla. avläsa hur långt och hur länge du har trampat. Det finns också färdiga basprogram som vanligtvis är 20-40 minuter långa.

Om dina ben är mycket spastiska eller svaga kan man använda sig av ett passivt program för avslappning. Härvid för maskinen dina passiva ben i en trampande rörelse samtidigt som benen får slappna av. Om plötslig kramp uppstår i benen byter maskinen rörelseriktning. Du kan återställa pedalernas rörelseriktning till den ursprungliga riktningen genom knappen som finns på den främre panelen. Du kan fritt testa de olika knapparna på panelen för att se hur de olika programmen fungerar, maskinen tar inte skada av knapptryckandet.

Med Motomeden kan du också träna armarnas styrka och uthållighet. Du kan öppna skruvarna i stativet som finns under handtagen och vända handtagen mot dig själv. Skruva sedan fast skruvarna igen.Nu kan du använda”handpedalerna” både för aktiv träning och för passiv avspänning och programmen samt displayen fungerar på samma sätt som vid träning av benen.
Det är svårt att ge allmänna råd vad gäller träningen då användarnas kondition kan variera märkbart. Det viktiga i sammanhanget är att lyssna på kroppens signaler efter avslutad träning. Om du känner att du har nog med krafter kan du till och med träna dagligen. Enligt nuvarande motionsrekommendationer kan även korta träningsintervaller, typ 10 min. dagligen, vara viktiga för att förbättra konditionen. Om du tex. trampar 45 min. så behöver du inte träna varje dag. Efter aktiv träning är det bra att låta maskinen helt passivt rotera benen. Genast efter träningen är det ok. att känna sig trött men följande dag borde du inte känna dig trött efter den fysiska ansträngningen. Så lyssna till den egna kroppens signaler och anpassa träningen därefter. 

I tillverkarens video kan du se hur enheten är i praktiken, vår enhet Motomed-viva2 innehåller inga tillbehör.

https://www.motomed.com/en/products/motomed-viva2/

Utrustningen flyttas i slutet av månaden från en medlem till följande. Föreningen har ingått ett avtal med Niemis Invataxi som kan transportera utrustningen mellan medlemmarna. Betalningen för transporten kan medlemmen betala med stadskortet, då står medlemmen själv för självrisken på 3€. Ifall att transortsträckan är lång, (t.ex. Vasa – Vörå) betalar föreningen den överskjutande delen av transporten. Utrustningen kan också skötas med egen paketbil eller släpkärra, förutsatt att man ombesörjer att MOTOMED utrustningen inte utsätts för väta under resan. Utrustningen väger ca 40kg och är därför ganska tung att förflytta. MOTOMED flyttas bekvämt inomhus med hjälp av de transporthjul som finns under utrustningen.

Utlåningen i praktiken:
  1. Ta kontakt med den ansvarsperson som sköter utlåningen: Susan Juntunen Bokningar i första hand via e-post motion@neurovaasa.fi eller  041 456 86 88
  2. Du får information om din lånemånad och från vilken medlem MOTOMED kommer. Medlemmarna kommer sinsemellan överens om när utrustningen flyttas.
  3. Den medlem som  står i tur att få utrustningen tar själv kontakt med Niemis Invataxi tel 06 3155771  och kommer överens om transporten, samt betalar för resan.
  4. Nästa månad flyttas således utrustningen igen till följande medlem som skall låna MOTOMED som då betalar för transporten. På så sätt betalar varje medlem som lånar utrustningen för en transport.

”Det växer ingen mossa på en sten i rörelse”